Jokainen tapahtumavuosi on pohjautunut yhteen teemaan. Vuonna 2024 Joensuun kirjallisuustapahtuman teemasana on maku. Maku on yksi viidestä perusaistista siinä missä näkö, kuulo, tunto ja hajukin. Maistaessamme puolukan kirpeyden tai meriveden suolaisuuden voimme samalla päästä matkalle vieraisiin kulttuureihin tai lapsuuden muistoihin. On sanottu, ettei makuasioista kannata kiistellä. Mutta keskustella kannattaa!
Monille ensimmäinen makuun liittyvä mielikuva on ruoka: kirjallisuudessa ja taiteessa on mahdollista tehdä makumatkoja ympäri maailmaa. Maailmankirjallisuuden tunnetuimpia ruokahetkiä lienevät Enid Blytonin Viisikon eväsretket, Marcel Proustin Madeleine-leivos ja renessanssikirjailija Francois Rabelais’n kuvaaman Gargantua-jättiläisen kinkkuja ja makkaroita notkuvat pitopöydät. Ruokaan liittyy niin kirjallisuudessa kuin kuvataiteessakin monenlaista symboliikkaa: sen avulla on kuvattu yltäkylläisyyttä, mutta myös ihmiselon katoavaisuutta. Maku on aina esteettinen ja moniaistinen kokemus: Michelin-ravintolan annoksessa ulkonäkö on vähintään yhtä tärkeää kuin maku. Ruoalla leikittelevää nykytaidetta ei kuitenkaan aina kannata mennä maistamaan, vaan antaa sen vaikuttaa muiden aistien kautta.
Torstai 12.9.2024
Ukrin ja toisten taiteiden päivä
Joensuun pääkirjasto, Koskikatu 25 ja Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23
16.00–19.00 Pääkirjaston ala-aula
Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry järjestää Runokioskin
Toivo runo mieliaiheestasi, kioskin runoilijat kirjoittavat sen sinulle!
16.30–16.45 Muikku-sali
Joensuun kirjallisuustapahtuman 2024 avaus
Kirjastonhoitaja Tatu Kaihua
Musiikkia (ilmoitetaan myöhemmin)
16.45–18.15 Muikku-sali
Kirjailijana Pohjois-Karjalassa
Kirjailijat Sami Tissari ja Anne-Mari Lemmetyinen
Keskustelun vetäjänä runoilija Tommi Tihtarinen
18.15–19.00 Muikku-sali
Monenlaisia makuja, Runon ystävät ry
19.30–21.00 Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23
Osuuskunta Pokan Salataidekapakka
Salataidekapakka on Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokan oma esityskonsepti, jossa tarjoillaan taidetta tiskin alta. Salataidekapakassa tarjoiltavat drinkit ovat annoksia esittävää taidetta moneen makuun; teatteria, musiikkia, runoutta, tanssia ja yllätyksiä. Katsojat saavat toivoa drinkkejä, mutta itse esityksiin ei tarvitse osallistua. Tarjolla kiinnostava kattaus makupaloja: tule ja humallu taiteesta!
Perjantai 13.9.2024
Educa, sali E100, Tulliportinkatu 1, Joensuu, klo 12.00–16.45
Puheenjohtajina professori Kati Launis ja dosentti Elina Arminen
12.00
Tapahtuman ja päivän avaus, Elina Arminen
12.15
Ruokakulttuuri maailman ymmärrysalustana
Professori Johanna Mäkelä
13.00
Kirjallisia makumatkoja ja kulttuurien kohtaamisia
Professori Jopi Nyman
13.45
Matkoja muinaisiin makumaailmoihin: antiikin roomalaiskeittiöiden aistihistoriaa
FT Laura Nissin
14.30
Kahvitauko
15.00
Kuka päättää mistä tykkäät? Pari sanaa muodista ja mausta
FT, dosentti Annamari Vänskä
15.45
Nytkö tuli raja vastaan? Makujen maailmoja ääripohjoisessa
KuT Jyrki Siukonen
16.30
Päivän päätössanat, Kati Launis
21.00
Iltaohjelmana stand up -komiikkaa ravintola Kerubissa. Omakustanteinen.
Joensuun konservatorion sali, Yliopistokatu 4, Joensuu, klo 12.00–16.45
Puheenjohtajina kirjastonhoitaja Tatu Kaihua ja kirjailija Ulla Vaarnamo
Lauantain esitykset livestriimataan Youtubessa.
12.00
Päivän avauspuheenvuoro, Tatu Kaihua
12.15
Madeleine-leivoksista joka maun rakeisiin – mitä ruoka edustaa kirjallisuudessa
Kirjailija Leena Parkkinen
13.00
Hyvän maun historiaa
Kirjailija Kirsti Manninen (Enni Mustonen)
13.45
Eläimen raja – toisenlajiset eläimet ympärillämme ja sisällämme
Kirjailija Laura Gustafsson
14.30
Kahvitauko
15.00
Ulla Vaarnamo haastattelee rap-artisti, kirjailija Palefacea
15.45
Olet mitä syöt – Kirjallinen maku ja identiteetit
Runoilija Susinukke Kosola
16.30
Päivän päätös, Ulla Vaarnamo