Siirry suoraan sisältöön

Joensuun kirjallisuustapahtuma 12.–14.9.2024

page image
Jokainen tapahtumavuosi on pohjautunut yhteen teemaan. Vuonna 2024 Joensuun kirjallisuustapahtuman teemasana on maku. Maku on yksi viidestä perusaistista siinä missä näkö, kuulo, tunto ja hajukin. Maistaessamme puolukan kirpeyden tai meriveden suolaisuuden voimme samalla päästä matkalle vieraisiin kulttuureihin tai lapsuuden muistoihin. On sanottu, ettei makuasioista kannata kiistellä. Mutta keskustella kannattaa! Monille ensimmäinen makuun liittyvä mielikuva on ruoka: kirjallisuudessa ja taiteessa on mahdollista tehdä makumatkoja ympäri maailmaa. Maailmankirjallisuuden tunnetuimpia ruokahetkiä lienevät Enid Blytonin Viisikon eväsretket, Marcel Proustin Madeleine-leivos ja renessanssikirjailija Francois Rabelais’n kuvaaman Gargantua-jättiläisen kinkkuja ja makkaroita notkuvat pitopöydät. Ruokaan liittyy niin kirjallisuudessa kuin kuvataiteessakin monenlaista symboliikkaa: sen avulla on kuvattu yltäkylläisyyttä, mutta myös ihmiselon katoavaisuutta. Maku on aina esteettinen ja moniaistinen kokemus: Michelin-ravintolan annoksessa ulkonäkö on vähintään yhtä tärkeää kuin maku. Ruoalla leikittelevää nykytaidetta ei kuitenkaan aina kannata mennä maistamaan, vaan antaa sen vaikuttaa muiden aistien kautta. Torstai 12.9.2024 Ukrin ja toisten taiteiden päivä Joensuun pääkirjasto, Koskikatu 25 ja Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23 16.00–19.00 Pääkirjaston ala-aula Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry järjestää Runokioskin Toivo runo mieliaiheestasi, kioskin runoilijat kirjoittavat sen sinulle! 16.30–16.45 Muikku-sali Joensuun kirjallisuustapahtuman 2024 avaus Kirjastonhoitaja Tatu Kaihua Musiikkia (ilmoitetaan myöhemmin) 16.45–18.15 Muikku-sali Kirjailijana Pohjois-Karjalassa Kirjailijat Sami Tissari ja Anne-Mari Lemmetyinen Keskustelun vetäjänä runoilija Tommi Tihtarinen 18.15–19.00 Muikku-sali Monenlaisia makuja, Runon ystävät ry 19.30–21.00 Taidekeskus Ahjo, Kirkkokatu 23 Osuuskunta Pokan Salataidekapakka Salataidekapakka on Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokan oma esityskonsepti, jossa tarjoillaan taidetta tiskin alta. Salataidekapakassa tarjoiltavat drinkit ovat annoksia esittävää taidetta moneen makuun; teatteria, musiikkia, runoutta, tanssia ja yllätyksiä. Katsojat saavat toivoa drinkkejä, mutta itse esityksiin ei tarvitse osallistua. Tarjolla kiinnostava kattaus makupaloja: tule ja humallu taiteesta! Perjantai 13.9.2024 Educa, sali E100, Tulliportinkatu 1, Joensuu, klo 12.00–16.45 Puheenjohtajina professori Kati Launis ja dosentti Elina Arminen 12.00 Tapahtuman ja päivän avaus, Elina Arminen 12.15 Ruokakulttuuri maailman ymmärrysalustana Professori Johanna Mäkelä 13.00 Kirjallisia makumatkoja ja kulttuurien kohtaamisia Professori Jopi Nyman 13.45 Matkoja muinaisiin makumaailmoihin: antiikin roomalaiskeittiöiden aistihistoriaa FT Laura Nissin 14.30 Kahvitauko 15.00 Kuka päättää mistä tykkäät? Pari sanaa muodista ja mausta FT, dosentti Annamari Vänskä 15.45 Nytkö tuli raja vastaan? Makujen maailmoja ääripohjoisessa KuT Jyrki Siukonen 16.30 Päivän päätössanat, Kati Launis 21.00 Iltaohjelmana stand up -komiikkaa ravintola Kerubissa. Omakustanteinen. Joensuun konservatorion sali, Yliopistokatu 4, Joensuu, klo 12.00–16.45 Puheenjohtajina kirjastonhoitaja Tatu Kaihua ja kirjailija Ulla Vaarnamo Lauantain esitykset livestriimataan Youtubessa. 12.00 Päivän avauspuheenvuoro, Tatu Kaihua 12.15 Madeleine-leivoksista joka maun rakeisiin – mitä ruoka edustaa kirjallisuudessa Kirjailija Leena Parkkinen 13.00 Hyvän maun historiaa Kirjailija Kirsti Manninen (Enni Mustonen) 13.45 Eläimen raja – toisenlajiset eläimet ympärillämme ja sisällämme Kirjailija Laura Gustafsson 14.30 Kahvitauko 15.00 Ulla Vaarnamo haastattelee rap-artisti, kirjailija Palefacea 15.45 Olet mitä syöt – Kirjallinen maku ja identiteetit Runoilija Susinukke Kosola 16.30 Päivän päätös, Ulla Vaarnamo
Lähde: Joensuun kaupunki